Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek
- ben1dilek
- 18 Eki 2021
- 2 dakikada okunur
Merhaba, ekşi mayalı çiçek ekmeK!!!!!! Sabah hamurun son halini vermek ve fırına atmak, pişerken evi saran o mis gibi ekmek kokusu ve sağlıklı maya
ile sağlıklı kendi ekmeğini yapmak…..Çok keyif aldığımı söylemeliyim. Ekmeğimizin iki aşaması var. Birinci aşama; Mayalama ve yoğurma aşaması, ikinci aşama ise şekil verme ve pişirme aşaması olacak. Hemen başlayalım.

1-Öncelikle ben kendi beslediğim mayayı kullandım. Ekşi mayanız yok ise kuru maya, yaş maya da kullanabilirsiniz.
2-Evde baktığım maya için;
20 gr ekşi mayaya 40gr tam buğday unu, 40 gr su ekledim. Karıştırdım ve iki saat mayalanma için bekledim.
3-Diğer mayalarda yine fermante, mayalanma yapılmalı.
Yani 1 bardak ılık süte, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 paket(40gr) yaş veya kuru maya karıştırılarak fermante edilmeli. Burada bekleme süresi 4-5 dakika olacak. Yani karışım 4-5 dakikada kabarmaya başlayacak.
4-Maya hazır, şimdi hamurumuzu hazırlayabiliriz.
500 gr un, 1 yemek kaşığı zeytinyağ, 100gr ekşi maya ( veya 1 bardak süt ve şekerle fermante ettiğimiz maya)1 yemek kaşığı şeker ve bir tatlı kaşığı tuzu yoğurma kabına alıyoruz. 300 ml su ilave ediyor ve karıştırıyoruz.
5-Unun tamamı ıslansana kadar elimizle çok set olmayacak şekilde karıştırıyoruz. Ardından hamuru alttan tutarak kendimize çeker gibi yaparak yoğuruyoruz. Bu süreç 8-10 dakika sürüyor. Eğer yoğurucunuz var ise yoğurucuda da yoğurabilirsiniz.
Bu yoğurma işlemi sonunda hamur elastikiyet kazanmalı. Yani elinizle hafif çekiştirdiğinizde yırtılmamalı, hamur uzamalı, esnemeli.
6-Bu kıvama gelen hamurun altına 1 tatlı kaşığı kadar yağ ekliyoruz ve üzerini temiz mutfak bezi ile örterek bir saat dinlendiriyoruz.
Bir saat sonunda hamurumuzu katlama yöntemi ile yoğuracağız. Elimizi ıslatmak için bir kaseye su alıyoruz. Elimizi ıslatıyoruz. Hamuru elimize alıyoruz, zaten esnek olan hamur aşağı doğru uzayacak. Hamuru bu şekilde rulo yapar gibi sıkmadan katlıyoruz. Hamur arada elimize yapışırsa tekrar elimizi kaseye aldığımız su ile ıslatıyoruz.
7-Çok zorlamaya gerek yok her yoğurtmada iki kez yapmanız yeterli olacaktır.
Tekrar bir saat hamurun üzerini örterek dinlendiriyoruz.
8-Aynı yöntem ile hamuru tekrar katlıyoruz. Bu işlemi toplamda 4 kez yapıyoruz.
Son katlama işlemini yaptıktan sonra üzerini tekrar örtüp, iki saat hamuru bekletiyoruz. Ardından buzdolabına kaldırdığımız hamur en az 12 saat dolapta bekleyecek. Buzdolabında bekleme süresi 24 saate kadar çıkabilir. Bir sorun olmaz.
Evet, geldik ekmeğimizin son aşamasına.
9-Ben 12 saat sonunda ekmek hamurumu buzdolabından çıkardım.
Hamurumuzu hafifçe unladığımız tezgaha alıyoruz.
Yedi eşit parçaya bölüyoruz. Her parça yaklaşık 120 gr civarı gelecek.
10-Hafifçe yuvarladığımız yedi bezeyi tekrar üzerini örterek yarım saat bekletiyoruz.
Yarım saat sonunda her bezeyi elimizde üstü pürüzsüz olacak şekilde rulo yapar gibi yuvarlıyoruz. Avucumuzun içince yuvarlak hale getiriyoruz.
11-Yuvarlak tepsiyi yağlıyoruz. Orta boy yuvarlak borcam tepsi kullanabilirsiniz.
12-Bir saat tepside dinlendirdiğimiz ekmeğimizin üzerine, 1 tatlı kaşığı süt ile açtığımız yumurta sarısını sürüyor ve çörek otu ile süslüyoruz.
13-Bu arada fırınımızı,ekmeği fırına vermeden yarım saat önce 240-250 derecede ısıtmaya başlıyoruz.
14-Ekmeği fırına verirken, fırını 200 dereceye indiriyoruz. Ekmeğimizin yanına, fırına ısıya dayanıklı kap ile su koyuyoruz.
15-Yaklaşık 20-25 dakika ekmek kızarana kadar pişiriyoruz.
Biraz meşakkatli gibi gözükse bile aralıklarla yapımı devam ettiği için çok zaman almadığını söyleyebilirim.
Şimdi sırada, sıcak ekmeğimizi yanına tereyağ almak kaldı🥰ve bu enfes lezzetin tadını çıkarmak.
Afiyet olsun!!!!!
Yorumlarınızı ve sorularınızı alttaki yorum kutusundan iletebilirsiniz!
Comments